вторник, 5 октомври 2010 г.

Как да си направите вкусни гевречета


Необходими продукти:

400 г брашно
1 пакетче суха мая
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
150 мл светла бира
50 г масло
морска сол за поръсване
30 г сода бикарбонат 

Начин на приготвяне:

1.      В средата на пресятото брашно се прави кладенче, Добавят се продуктите за тестото. Поръсва се с 12 с.л. брашно. Купата се покрива с кърпа и се оставя настрана докато маята шупне.  
2.     Първоначално се “замесва” с дървена лъжица и като спре да лепне се домесва с ръце за около 5 минути. Втасва покрито около час.   
3.      В съд с високи стени се кипва 1,5 л вода, прибавя се содата бикарбонат. Къкри леко 5 мин. и се отдръпва настрана от огъня.
4.      Намесва се тестото и се разделя на 8 питки. Всяка по около 80 г. Всяка питка се разточва до 36–37 см дължина. Оформя се геврек. Двата му противоположни краища се залепват с малко вода.
5.      С помощта на решетъчна лъжица гевреците се топват един по един
в приятно топлия соден разтвор. За около 20 секунди всеки. Поръсват се с морска сол.
6.      Гевреците се пекът на 2 пъти по 4 броя, върху пергаментова    хартия в тавата от фурната, предватително затоплена на 200°С около 15 минути. 
Ако ви останат за следващия ден, притоплени за 5 мин. във фурната на около 160°С са като току що изпечени.

 Рецептата е за 8 бр гевречета

Няма коментари:

Публикуване на коментар