сряда, 6 октомври 2010 г.

Не е задължително да е скъпо, за да е вкусно или как да приготвим Кеезгечедер




КЕЕЗГЕЧЕДЕР (Prättigau Chäsgetschäder)

Необходими продукти:

300 г стар хляб (нарязан на кубчета с големината на орех)
100 г масло
50 мл бяло сухо вино
800 мл  1 л прясно мляко
2 3 скилидки чесън
300 350 г зрял кашкавал
сол, черен пипер и индийско орехче на вкус 


Начин на приготвяне:

1.      В голям тиган, по възможност с дебело дъно се разтопява маслото, запържва се хляба до златисто. Поръсва се с подправките. Сипва се виното, разбърква се ритмично.
2.     Отделно се стопля почти до кипване млякото, прибавя се добре счукания чесън. Сипва се на няколко пъти към хлебната маса. Размешва се вниматено докато попие.     
3.      Също на няколко пъти се добавя рендосания кашкавал. Разбърква се периодично нежно. Къкри леко 10 мин. и се отдръпва настрана от огъня. Сервира се веднага.


Винаги когато имате стар хляб, може да го нарежете на кубчета и запечете във фурната като сухар. Съхранявайте го в хартиен плик или памучна торба. При желание, пригответе това така обикновено, но и много вкусно и оригинално ястие. Познато в една малка част на швейцарския кантон Граубюнден.


Продуктите са за 4-6 порции

1 коментар: