четвъртък, 17 март 2011 г.

Хлебно - маслен пудинг с ябълки



Необходими продукти за 8-10 порции:

200 г тостерни филийки (с предварително нежно отрязани корички)
400 мл прясно мляко
1-2 ванилии
2 яйца
2 с.л. захар
30 г разтопено масло
3 ябълки

За маслените трохи:
100 г брашно
70 г захар
70 г масло
½ ч.л. канела (по желание)

Сос ванилия
:
500 мл прясно мляко
2 ванилии
80 г захар
2 жълтъка
1 с.л. с връх натурално нишесте (или брашно)

Начин на приготвяне
:

1.  Филийките се нарязват на малки кубчета (с големина около 1 см). Млякото се кипва с ванилиите И се отдръпва настрана от огъня. Маслото се разтопява в отделен съд.
2.  За маслените трохи – брашното, захарта и нарязаното на малки парченца студено масло се разбъркват, намачкват се първоначално добре с вилица, после с пръсти на трохи.
3.  Ябълките се обелват и се нарязват на малки кубчета
(с големина около ½ см). Яйцата се разбиват със захарта и внимателно към тях се прибавя млякото, по желание сместа се прецежда, заради остатъчни частици от яйцата.
 4.  В незалепваща тава с високи стени (приблизителен размер 30 на 21 см) се сипва малко от маслото. Слагат се кубчетата хляб и ябълки. Сипва се остатъка от маслото и яйчената смес. Разбърква се набързо, много внимателно.
Пече се в предварително затоплена на 160-170ºС фурна около 45 мин.
5.
 За ваниления сос - Млякото се кипва с ванилиите. Отстранява се от огъня. Отделно в голяма купа се разбиват жълтъците със захарта. Прибавя се нишестето
(брашното), разбърква се. По малко с черпак се сипва мляко в яйчената смес, бърка се непрекъснато. Връща се отново на огъня. Продължава да се бърка непрекъснато и като се сгъсти се отстранява от огъня. Внимание – не трябва да къкри силно, може да се пресече! Разбъркването продължава докато сосът изстине.
 Консумира се най-добре същия ден, в топъл вариант. Вкусен е и студен, може и да се подгрее.

Няма коментари:

Публикуване на коментар