четвъртък, 31 март 2011 г.

Агнешка супа / Irish stew


 

Необходими продукти за
8 - 10 порции:

700 - 800 г агнешко месо (плешка), нарязано на малки кубчета
3 глави кромид лук
1 стрък праз
5-6 картофа
300 - 400 г зеле
2 моркова
½ глава целина
2-3 скилидки чесън
магданоз, розмарин, мащерка, сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне
:

1.  В една голяма тенджера (или гювеч) се сипва олио, колкото да покрие дъното.  Слагат се всички продукти – кубчетата месо, зеле и картофи, нарязаните на дребно лук и праз, моркови и целина, счукания много едро чесън.
2.
  Смело се подправя с подправките. Всичко се покрива с вряла вода, разбърква се добре
и се оставя да заври. Пяната се обира с лъжица, затваря се с капак и къкри леко около 2 часа. Разбърква се от време на време и при необходимост се доовкусява с още подправки, сол и черен пипер.
3.  Супата е готова, когато продуктите имат леко преварен вид. Готова е и след един час, но много по-вкусна става при по-продължително къкрене.
4.    Преди сервиране се поръсва с магданоз. В хладилник се запазва годна за консумация до седмица. Супата е дори по-вкусна на следващия ден.

Irish stew е много популярна ирландска гъста супа, приготвяна стотици години първоначално само от бедното население, с агнешко, картофи и лук.  В днешно време се консумира с удоволствие в различни варианти и извън пределите на Ирландия.






Няма коментари:

Публикуване на коментар