Необходими продукти за 8-10 порции:
150 г масло
1-2 ванилии
60 г пудра захар
7 яйца
180 г захар
150 г черен шоколад
140 г брашно
1 с.л. натурално какао
2 щипки сол
За намазване:
250-300 г кайсиево сладко
За глазурата:
130 г черен шоколад
70 г фин млечен шоколад
80 г масло
Начин на приготвяне:
- Маслото (със стайна температура), ванилията и пудрата захар се разбиват до пухкавост.
- Белтъците се разбиват на сняг със захарта и двете щипки сол.
- Шоколадът се разтопява внимателно на водна баня.
- Жълтъците се прибавят един по един към маслената смес. След това и разтопеният шоколад. Разбърква се добре.
- Брашното се пресява заедно с какаото. Добавя се на няколко пъти към маслената смес, разбърква се и накрая се прибавят (на няколко пъти) разбитите белтъци. Разбърква се много внимателно.
- Пече се в покрита с пергаментова хартия форма с диаметър 26 см., в предварително затоплена фурна на 160-170°С около 40 мин.
- Като изстине блатът, се разрязва на две с помощта на остър нож или здрав конец.
- Сладкото се пюрира с 3 до 5 с.л. вода (в зависимост от гъстотата му), затопля се на огъня, намазва се долния блат, похлупва се с втория и тортата се намазва отвсякъде с остатъка от сладкото.
- Така се оставя няколко часа на спокойствие. Може и едно денонощие.
- За глазурата – на водна баня се разтварят черния, фин млечния шоколад и маслото. Разбърква се внимателно до хомогенна смес.
- Тортата се намазва отвсякъде с глазурата, заглажда се красиво и се оставя на прохладно място (но не хладилник) да се консумира на следващия ден. Традиционно се сервира с разбита сметана /без захар/.
Няма коментари:
Публикуване на коментар