сряда, 3 ноември 2010 г.

Мекици по тиролски



Необходими продукти за 10-12 бр:

300 г брашно
1/3 кубче мая за хляб
1 с.л. захар
1/2 ч.л. сол
1–2 щипки сода бикарбонат (по желание)
1 жълтък
около 120 мл прясно мляко
50 г масло


Начин на приготвяне:

1. В голяма купа се пресява брашното. В средата се прави кладенче, слага се натрошената мая и приятно топлото мляко. Поръсва се отгоре с брашно, купата се покрива с кърпа и се оставя около 15 мин. на спокойствие докато маята шупне.
2. Добавят  се маслото, содата, солта и жълтъка. Разбърква се ритмично с дървена лъжица. Като се получи хомогенна смес се изсипва върху кухненския плот и се донамесва на ръка до получаването на гладко тесто (5–10 мин).
3. Отпочива покрито минимум 20 мин. От тестото се отрязват парчета, всяко около 50 г, оформят се питки, оставят се отново покрити върху малко брашно да втасат.    
3. Всяка питка се дърпа внимателно с две ръце навън. Разтегля се до желаната големина, прави се в средата малка дупка. Пържи се в повечко, предварително затоплено олио, първо от едната и после от другата страна. Сервира се веднага.

В Южен Тирол (Италия) мекиците се консумират най–често с някакъв вид сладко или с плодов компот. Моите близки пък ги предпочитат с мед и сирене. А защо някой път да не изпробвате и варианта, който съм опитвала в Будапеща: още топли да се намажат със счукан чесън (счуканият чесън веднага се разбърква с малко олио или зехтин, защото в противен случай се окислява: променя цвета и вкуса си)?

Предлагам ви и още един вариант за приготвяне на мекици :-) - http://vbox7.com/play:326887e8

Няма коментари:

Публикуване на коментар