петък, 12 ноември 2010 г.

Гъби жулиен в бутер тесто



Необходими продукти за 4 порции

350 г гъби пачи крак /печурки, манатарки/
2-3 глави кромид лук /250 г/
1 скилидка чесън
100 мл бяло сухо вино
120 мл сметана
150 г зрял кашкавал
50 г краве масло
2 с.л. лимонов сок
1 яйце
½ китка магданоз
1 пакет бутер тесто

1.    Ситно нарязаният лук се запържва до златисто /около 15 мин./ Прибавят се нарязаните на филийки гъби, сол и черен пипер. Пържи се 1-2 мин. на среден огън.
2.    Когато сосът се поизпари, се прибавят виното и счуканият чесън. Къкри 1-2 мин. на много силен огън. Огънят се намалява, добавят се маслото и сметаната. След като кипне, се отстранява от огъня, прибавя се лимоновият сок.
3.    Сместа се разпределя в 4 огнеопорни купички с диаметър 9 см, височина 5 см. Слага се поравно от рендосания кашкавал и много ситно нарязания магданоз.
4.    Белтъкът се разбива. От многолистното тесто се изрязват кръгове /да са около 1-2 см по-големи от диаметъра на купичките/. Краищата на тестото се намазват с белтъка. „Залепват” се върху купичките, притиска се внимателно.
5.    Жълтъкът се разбива с 1 с.л. вода, „капачетата” се намазват с четка отгоре и отстрани. /Работете бързо, многолистното тесто трябва да остане студено./
6.    Пече се в предварително затоплена на 200 градуса фурна около 10 мин. Сервира се веднага.        

Няма коментари:

Публикуване на коментар