петък, 11 февруари 2011 г.

Кекс



Необходими продукти:

200 г масло
200 г пудра захар
 6 яйца
250 г брашно
1 с.л. ром (може и без него)
2 ванилии
2 щипки сол
10-15 г натурално какао (2 с.л. с връхче, т.e. препълнени)


По желание:

100 г едро нарязани орехи

Начин на приготвяне
:

1.  Маслото (стайна температура) се разбива с пудрата захар и ванилиите до пухкавост.
2.
  Отделят се белтъци от жълтъци. Белтъците се разбиват на сняг с двете  щипки сол.  Жълтъците се прибавят един по един към маслото.
3.  Пресятото брашно се омешва добре с маслото и жълтъците.
Внимателно, не наведнъж се добавят добре разбитите белтъци.
4.    В отделна купа се отделя малко повечко от 1/3 от сместа, която се разбърква добре с какаото (и по желание - орехите).
5.    В добре намаслена и набрашнена кексова форма с дупка в средата (може и продълговата кексова форма) се загребва с лъжица или гумена бъркалка ту от едната, ту от другата смес, докато свършат и двете. По този начин се получава весела шарка.
6.    Пече се в предварително затоплена на 170-180ºС фурна около 45 минути. Като поизстине се обръща и преди сервиране се поръсва с пудра захар.

Внимавайте да не препечете кекса, защото ще стане сух. Направете проба с клечка за зъби, ако полепне по нея тесто, печете още малко; ако не полепне, значи е готов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар