вторник, 11 януари 2011 г.

Бърз хляб с шарена сол




Необходими продукти:

400 г брашно
150 мл. бира
200 мл. газирана вода
½ ч.л. сол., 1 с. л. захар
1 с. л. шарена сол
2 с. л. зехтин
2 ч. л. бакпулвер
½ ч. л. сода бикарбонат
малко сметана или пр. млеко за намазване

Начин на приготвяне:

1.
  Пресятото брашно се разбърква със солта, захарта, шарената сол, бактулвера и содата бикарбонат.
2.  Бирата + газ. вода се подгряват до стайна температура и заедно с олиото се прибавят към брашното. Разбърква се ритмично 4 – 5 мин. с дървена лъжица (или с миксер).
3.   Тестото се изсипва в кексова форма с дължина 25 см., предварително намаслена и набрашнена. Намазва се обилно със сметана (или прясно мляко)
4.  Пече се в предварително затоплена на 200°С фурна 10 мин. и след това около 50 мин. на 160º-170ºС. След изваждането веднага се намазва със малко сметана (или прясно мляко)

1 коментар: