сряда, 26 януари 2011 г.

Венец с шунка и домати




Необходими продукти:

500
г бяло брашно
½ кубче мая за хляб
1 с.л. захар
1 яйце
3 с.л. зехтин
1 с.л. риган
2 ч.л. сол
200 – 250 мл. газирана вода

За плънката:

1 малка консерва домати (400 г) 
или 700-800 г пресни домати (обелени, без течността и семките)
2-3 глави кромид лук
1-2 скилидки чесън
1 с.л. риган
сол и черен пипер на вкус
250 г фино нарязана на колелца шунка
150 г пушен бекон

Начин на приготвяне:

1.
   Брашното се пресява в голяма купа. В средата му се прави кладенче, разтваря се маята със захарта и около 70 г хладка вода. Поръсва се с 2 с.л. брашно, покрива се с кърпа и се оставя да шупне маята около 15 мин.
2.  Прибавят се разбитото яйце, зехтина, ригана и солта. По малко, на струя се сипва приятно топлата газирана вода. Замесването става с дървена лъжица. Тестото се събира отвън навътре. Оставя се да втаса около 1 час.
3.  Нарязаният на средно големи кубчета лук се запържва до златисто. Прибавят се нарязаните на едро домати и счукания чесън. Подправя се със сол и черен пипер, къкри леко около 1 час. Разбърква се от време на време. Като изстине сосът се пюрира.
4.  Нарязаният на тънки лентички бекон се запържва без мазнина докато придобие леко хрупкав вид.
5.  Вече втасалото тесто се намесва леко отново с дървена лъжица. Изсипва се върху повечко брашно. Внимание – много лепне! Разточва се приблизително 60 см на 40 см, като се ръси често отгоре и отдолу с брашно.
6.  Намазва се с половината доматен сос, поръсва се с нарязаната на лентички с дебелина около ½ см шунка, бекона, ригана и черния пипер. Завива се на руло, оформя се венец, като противоположните краища се прихлупват леко. Слага се в тавата от печката, предварително покрита с пергаментова хартия. Пече се около 1 час, първите 10 мин. - на 200°С и след това - на 160°С. Венецът е най-вкусен ако се консумира докато е топъл.

"Тайната" за вкусен доматен сос е в продължителното къкрене. Този обикновен сос е много подходящ за спагети и пица. Без добавката на кашкавал е вкусно диетично ястие. Разбира се, тестените изделия трябва да са сварени алденте, т.е. непреварени. 

София Лорен казва: "Всичко, което виждате по мен, дължа на пастата!"
Каква по-добра реклама!












Няма коментари:

Публикуване на коментар