петък, 7 януари 2011 г.

Бобена супа


Необходими продукти за 8-10 порции


500 г зрял боб
300 г лук (2-3 глави)  
150 г моркови (2 бр.)  
2 скилидки чесън
1 – 2  домата (обелени) или 2 с.л. доматен концентрат
100 г целина (корен)
50 мл. зехтин
50 г брашно
1 с.л. сладък червен пипер
1-2 ч.л. чубрица, джоджен
1 връзка пресен магданоз
сол и черен пипер на вкус

По желание:

1 ч. л. лют червен пипер
200 г ситно нарязан бекон или 200 – 300 г пушени свински ребра

Начин на приготвяне:

1.  Бобът се накисва от вечерта в студена вода. На другия ден водата се изхвърля. Завира,  първата вода също се изхвърля. Заливаме боба с около 1,5 литър вода. Добавяме на дребно нарязаните моркови, целина и домати.
2. Отделно (по възможност в дълбок тиган) се запържва лука до златисто, прибавя се бекона (ребрата), брашното и подправките. Разбърква се 1 – 2 минути.
3. С черпак, на няколко пъти се взема от течността на супата и се изсипва върху лучената смес, бърка се непрекъснато до получаването на гъста каша.
4.  Така получената каша се сипва в тенджерата с боба. Ако е необходимо доливаме още вода.
5.  Варим супата на тих огън до готовност. Сервираме поръсена със ситно нарязан магданоз.

Няма коментари:

Публикуване на коментар